Selecteer uw taal:
 
 
JANSEN THOLEN BV

Mosselzaad installatie

28 februari 2015
MZI
VLISSINGEN – Dit voorjaar wordt hij getest in de Oosterschelde en de Waddenzee: een geautomatiseerde mosselbroedzaai- en oogstinstallatie (mzi). Voordelen: minder verlies aan mosselbroed en medewerkers met minder rugpijn.

 

Studenten engineering van de HZ werken in een tweejarig project aan de verbetering van de huidige mzi. Dat doen ze in opdracht van en samen met Firma Gebroeders Schot (mosselvissers uit Zierikzee) en machinefabriek Jansen Tholen BV. Mosselzaadvanginstallaties zijn een milieuvriendelijker alternatief voor de traditionele zaadvisserij per schip die vergaand aan banden is gelegd. In een notendop zijn mzi’s drijvende tonnen met touwen die zes meter diep in het water hangen. Zwevend mosselzaad kan zich daaraan hechten. Kwekers kunnen ook broed op de touwen aanbrengen. Dat wordt er in het najaar afgehaald en gedeponeerd op kweekpercelen waar het uitgroeit tot consumptiemosselen.

De mzi’s zijn arbeidsintensief en doen een aanslag op het lichaam, omdat personeel langdurig buiten boord moet hangen. Ook gaat veel mosselzaad tijdens de ‘oogst’ verloren. Dat kan beter, dachten mosselkweekbedrijf Schot en machineproducent Jansen. Zo zochten ze samenwerking met de Academie voor Technologie en Innovatie, zeg maar de engineers van de HZ in Vlissingen. Samen met de bedrijven ontwikkelden ze een geautomatiseeerde mosselzaai- en oogstinstallatie. Schot en Jansen hebben patent aangevraagd op de zaaimachine, die ze op de markt willen brengen. De techniek zorgt voor een duurzamere mosselkweek. Dat is ook de reden dat het Europees Visserij Fonds (EVF), Provincie Zeeland en het ministerie van Economische Zaken met zo’n 10.000 euro het tweejarige project financieel ondersteunen. Aan Jansen Tholen B.V. werd een biobased voucher uitgereikt.

(Bron PZC)

 

 


« Terug naar nieuwsoverzicht