Selecteer uw taal:
 
 
JANSEN THOLEN BV

Twee Zeeuwse bedrijven in Innovatie top 100

28 augustus 2015

 

Jansen Tholen BV en LUXeXcel staan in de MKB Innovatie top 100 van 2015. Jansen Tholen verdiende de plek in de top 100 vanwege haar volledig geautomatiseerde mosselbroedinvang- en oogstinstallatie. LUXeXcel vanwege de revolutionaire manier waarop het bedrijf optische lenzen kan produceren in een 3D printer. 

Jansen Tholen

MZI staat voor Mossel Zaadinvang Installatie. MZI’s vormen een alternatief voor de traditionele bodemvisserij. Het zaad wordt niet meer opgevist van natuurlijke mosselbanken, maar ingevangen op net- of touwconstructies. Aan de lijnen en netten onder de drijvers hecht en groeit het mosselzaad. Een nog nieuwe, innovatieve methode om de mosselkwekers van voldoende mosselzaad te voorzien. Het ingevangen zaad wordt na het invangen overgebracht naar mosselkweekpercelen. Op deze manier wordt het mosselzaad ingevangen zonder de bodem in de Waddenzee te beroeren en wordt het milieu gespaard.
Het is de bedoeling dat de mosselvisserij uiteindelijk geheel op MZI’s overschakelt als milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele bodemvisserij, de zogenaamde transitie. Om de doorontwikkeling van verdergaande MZI te ondersteunen ontwikkelde Jansen Tholen de geautomatiseerde mosselzaadinvang- en oogstinstallatie. De bestaande e-systemen werken erg arbeidsintensief en inefficiënt. Ook plegen ze een aanslag op het lichaam, omdat personeel langdurig buiten boord moet hangen. En gaat veel mosselzaad tijdens de ‘oogst’ verloren. De MZI van Jansen Tholen ondervangt al deze problemen.

Hier kunt u meer vinden over dit MZI systeem.

LUXeXcel

Revolutionair, zo betitelen wetenschappers wereldwijd de uitvinding van LUXeXcel om optische lenzen te produceren in een 3D printer. Het bedrijf, gevestigd in het Zeeuwse Kruiningen, ontwikkelde een uniek procedé. De lenzen worden niet in laagjes opgebouwd, zoals gebruikelijk bij 3D-printen, maar gevormd met behulp van UV licht. De grondstof? Druppelvormig kunststof. Uit één druppel wordt de lens gevormd, terwijl een andere druppel er netjes overheen uitvloeit. Hierdoor ontstaat een glad oppervlak dat met UV licht direct uithardt.
Vergeleken met de gangbare productiemethode levert de 3Dtechniek veel voordelen op.
Vroeger duurde het maanden om een nieuwe lens te ontwerpen, omdat er kostbare mallen nodig waren. Het maken van één unieke lens was dan ook erg duur. De printer van LUXeXcel print enkele duizenden lenzen per uur. Maar of de klant één lens wil, of duizend, dat maakt de printer niet uit. Dit bespaart de klant veel kosten en levert een enorme tijdwinst op. De tijd van grote voorraden is hiermee definitief voorbij.

De winst zit niet alleen in kosten- en tijdsbesparing. De nieuwe techniek biedt ook de mogelijkheid om nieuwe optische functies te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een lens die licht op een bijzondere manier laat afbuigen. Of het meeprinten van reflectieve materialen. Daarnaast is de techniek vormvrij. Ontwerpers hoeven met hun productdesign geen rekening meer te houden met de vorm van de lens. Het bestelproces is eenvoudig. De klant upload zijn digitale ontwerp en ontvangt zijn bestelling binnen enkele dagen.

(Bron: Investinzeeland.com)

Meer informatie over de MKB top 100 kunt u hier vinden


« Terug naar nieuwsoverzicht